Laman JIM Terengganu

Bersama Islam Membina Masyarakat di Terengganu

Kenyataan Media : Tingkatkan Pengorbanan

11 Zulhijjah 1431 H / 18 November 2010

 

Pertubuhan IKRAM Negeri Terengganu dan Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) Negeri Terengganu menyeru rakyat di negeri ini untuk menghayati pengertian erti pengorbanan sempena sambutan Eiduladha 1431H yang disambut oleh seluruh umat Islam pada 17 Oktober 2010 bersamaan 10 Zulhijjah 1431H.

 

Erti pengorbanan ini telah ditunjukkan oleh Allah SWT sebagaimana yang terakam di dalam al-Quran dan as-Sunnah menerusi sirah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. melaksanakan perintah Allah SWT dan juga sirah perjuangan Nabi Muhammad s.a.w. yang menjadi contoh ikutan terbaik umat Islam. Perjuangan nabi s.a.w. menegakkan syariat Allah SWT yang menjadi agenda besar perubahan umat hendaklah diteladani oleh umat Islam hari ini dan ini hendaklah seiring dengan pengorbanan yang perlu dijayakan oleh umat Islam.

 

Perjuangan menegakkan hukum Allah SWT perlu kepada premis kesatuan ummah yang utuh di negara ini. Perpecahan di kalangan umat Islam hendaklah diperbaiki segera demi memenangkan agenda besar perubahan Islam yang perlu dijayakan. Maslahah hari ini ialah untuk memenangkan agenda Islam melebihi kepentingan parti dan kaum yang sempit. Usaha-usaha penerangan dan dakwah kepada umat Islam hendaklah diperhebatkan apalagi umat hari ini berhadapan pelbagai cabaran akidah serta sosial serta ekonomi umat. Begitu juga umat bukan Islam di negara ini hendaklah diberikan penerangan yang adil dan jelas tentang agama ini bagi mengelakkan salah faham terhadap agama ini.

 

IKRAM Terengganu dan JIM Terengganu dengan itu menyeru agar umat Islam di negeri ini terus memberikan dokongan yang padu terhadap perjuangan menegakkan Islam di negeri ini dan negara amnya. Bagi yang menunaikan fardu haji tahun ini, marilah sama-sama kita mendoakan agar mereka mendapat haji yang mabrur inshaAllah.

 

Ustaz Hj Muhammad Lokman bin Dato’ Awang

YDP IKRAM Terengganu

 

Hj Zameran bin Jusoh

YDP JIM Terengganu

 

Advertisements

Filed under: Ikram, Kenyataan Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS IKRAM Malaysia

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: