Laman JIM Terengganu

Bersama Islam Membina Masyarakat di Terengganu

Hijjaz Warnai Malam Amal SRIAA Kuala Terengganu 2009 di TTI

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan inayahNya, majlis makan malam amal Al-Amin Kuala Terengganu bersama Hijjaz telah berlansung dengan lancarnya di Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Sehingga saat-saat akhir kami masih menerima tempahan meja iaitu sehingga jam 10 pagi hari berlangsungnya majlis. Secara muktamadnya, bilangan meja yang ditempah ialah sebanyak 61 buah meja, Alhamdulillah!
Secara umumnya, mereka yang hadir berpuashati dengan tempat, makanan dan layanan serta tidak ketinggalan juga persembahan pada malam itu. Majlis ini dirasmikan sendiri oleh Pengerusi MUSLEH Berhad iaitu Ust Megat Mohamad Amin bin Megat Mohamad Nor.

Menganjurkan majlis besar sebegini sememangnya amat memenatkan. Dah hampir sebulan bertungkus lumus mencari pelanggan, memastikan pelanggan hadir dan menempatkan hadirin ke meja masing-masing dalam proses match and tawakkal. Pada hari kejadian (Jumaat, 3 Julai) seawal pagi lagi , pengerusi ALP dan Pengarah program sendiri telah datang ke sekolah mengangkut ke semua barangan yang hendak dibawa ke TTI. Selepas jumaat, para urusetia mula berbondong-bondong datang mengemaskinikan tempat. Selepas Asar pula, kumpulan nasyid Soutul Amin dan Hijjaz datang untuk reherseal. Dan Alhamdulillah, tepat jam 8.45 malam, majlis berjaya dimulakan, setelah doa dan harapan menggunung dari pihak yang terlibat.

Malam Amal Al-Amin ke 2: Bersama Hijjaz dipengerusikan secara berduet oleh Muallim Wan Ahmad Zuki dan Muallim Azharul (bekas muallim SRIAAKT). Majlis bermula dengan bacaan al-Quran yang amat menyejukkan hati para hadirin dari adik Abd Rahman Ahmad Tirmizi (11 tahun) yang mentartilkan surah al-Waaqiah. Begitulah juga ucapan perasmian Ustaz Megat amat memberikan makna kepada perjuangan sekolah kelolaan MUSLEH  ini.

Satu acara yang amat meriah pada malam tersebut ialah lelongan amal dua buah lukisan hasil garapan pelukis batik terkenal di Terengganu ini iaitu En Ahmad Nashidi Ismail , merangkap bapa kepada anak didik di SRIAAKT juga. Lukisan pertama dibida seorang usahawan jualan langsung En Zubair dengan harga RM350.00. Lukisan kedua menyaksikan pertarungan tiga penjuru untuk lukisan yang diletakkan harga mula RM500 dan harga akan dinaikkan sebanyak rm50 setiap pusingan. Bidaan dimulakan dengan en Zakaria Ngah dengan harga RM500. Gendang bersambut oleh En Zubair dan seorang pembida lain yang tidak diketahui namanya sehingga saat ini. Sehingga harga melambung sehingga RM1100, di kala En Zubair seakan-akan telah menang, muncul seorang usahawan wanita Puan Wan Khatijah Najihah, mengangkat tangan untuk bidaan RM1150 dan bidaan itulah yang menjadi penamat acara tersebut. Setelah tamat, barulah diketahui bahawa puan Khatijah ni adalah isteri kepada pembida misteri tersebut. Kira pakai proksi lah ni. Alhamdulillah, RM1500 masuk ke kantung dana al-amin apabila hasil lelongan tersebut disumbangkan pelukis tersebut kepada Al-Amin.
Setelah itu, Hijjaz tampil menyampaikan 10 buah lagu-lagu popular mereka , diselangi dengan nyanyian nasyid dari kumpulan nasyid Soutul Amin yang disambut dengan tepukan gemuruh oleh para hadirin. Dalam majlis tersebut, Hijjaz juga telah menyampaikan cenderamatanya kepada pihak sekolah yang diwakili oleh Guru Besarnya sendiri.

Majlis tamat jam 11.30 dan Hijjaz masih terus diraikan selepas itu dengan majlis tandatangan autograf dan bergambar sehinggalah lewat jam 12.30 malam dan semua bersurai. Kami bagi pihak sekolah mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada setiap hadirin, setiap yang menyumbang, setiap urusetia yang bertungkus lumus, PIBG dan ALP yang banyak membantu, pengurusan TTI terutama YM Engku Azmi (Managing Director TTI) , En Khamsa (pengurus pemasaran TTI) dan Pn Lee Soong (Pengurus Bahagian Tempahan dan Majlis) dan En Saiful (Coordinator TTI) yang mengawal selia semua aturan majlis tersebut. Juga tidak ketinggalan juga Ustaz Megat dan Kumpulan Nasyid Hijjaz kerana menyerikan majlis kami ini. Semoga ikatan ukhuwwah yang dibina berpanjangan.
Catatan oleh :
Munawwar bin Mohamad
Guru Besar
Sekolah Rendah Islam Al Amin (SRIAA)
Kuala Terengganu.
Advertisements

Filed under: Sekolah Al Amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS IKRAM Malaysia

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: